Opera-apotheose aan de Amstel 1986
Op 23 september 1986 opende koningin Beatrix eindelijk het nieuwe Muziektheater. Ruim driehonderd jaar na het laatste officiele Nederlandse operatheater. Amsterdam had weer een gebouw dat helemaal toegrust is op het opvoeren van opera's. Hierdoor kwam een opmerkelijke bloei van het opera genre. Het duurde vele jaren voordat dit theater er zou komen, maar uiteindelijk is hij er toch gekomen.
Het Muziektheater in Amsterdam, speciaal gebouwd voor opera's
Opera Organisaties in Nederland
Naast De Nederlandse Opera kent Nederland sinds de jaren vijftig nog twee andere grote operagezelschappen: De Nationale Reisopera (voorheen Opera Forum) en Opera Zuid (een afstammeling van de vroegere Zuid Nederlandse Opera). Daar is de afgelopen jaren een aantal kleinere operaproducenten bijgekomen. Sinds de val van de muur, in 1989, zijn hier ook regelmatig Oost-Europese producties te zien geweest. Een interessante ontwikkeling is dat ook toneelregisseurs en (muziek)theatergezelschappen met het genre zijn gaan experimenteren.Frank Groothof maakt sinds 1990 opera's voor 'volwassenen vanaf zeven jaar'. Hij snijdt opera’s uit het wereldrepertoire toe op een jeugdig publiek. Ook het gezelschap Holland Opera Xpress brengt opera’s voor jongeren en noemt zich ‘het eerste jeugdoperahuis van Europa’.
De Zaal
Om een beeld te geven van de grote zaal van het Muziektheater is hieronder een filmpje waarop de Opera La Fanciulla del West ( Het Meisje van het Wilde Westen ) te zien is.
Palet
De opening van het Muziektheater staat niet in het Palet. Wij hebben dit toch gekozen omdat het volgens ons de belangrijkste gebeuertenis is geweest in de geschiedenis van de Nederlandse Opera. Zonder dit theater was dit genre stukken minder populair geweest en was het misschien zelfs in zijn geheel verdwenen uit Nederland.