Hardrock

Hardrock is een muziekstroming dat valt binnen het genre Rock en is vaak gekenmerkt door hard klinkende elektrische gitaar. Het tempo in deze muziek is vaak hoog, de zang-, gitaar-, en orgelpartijen wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Een riff van de bassgitaar is erg belangrijk voor deze soort muziek, net als bij de Jazz muziek. Het fundament wordt gelegd door de gitaar met zogenaamde powerakkoorden. Ook stevig zangwerk met forse uithalen wordt vaak bij de muziek toegevoegd, een aantal bekende hardrockbands zijn Aerosmith, AC/DC, Deep Purple, Guns 'N Roses, Kiss, Led Zeppelin en vele anderen. 

Als eerste hardrocknummer wordt soms In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly genoemd ofschoon daar ook veel psychedelische muziek in zat.

Geschiedenis

Vanuit de blues is rock-'n-roll ontstaan. Hierbij ontstond een rebelse cultuur. De jeugd begon zich af te zetten tegen de oudere generaties en een eigen cultuur te vormen, waar ze deden wat ze willen. Uit die rock-'n-roll ontstonden nog andere rocksoorten. Dit was tijdens de tijd van de hippiebeweging, veel muziekgroepen ontstonden rond die tijd, de jeugdcultuur sloeg massaal toe.

In het verloop van tijd werd het geluid van bands zwaarder door toepassing van krachtigere podiumversterkers. De groter wordende volumes veroorzaakten dat men, om deze nieuwe stijl van spelen te omschrijven, termen uit de industrie hanteerde. De term Hard Rock komt uit de wereld van de mijnbouw. Deze tak van arbeid was erg zwaar, met geweld gepaard en de hulpmiddelen om dit werk te verrichten moet op zijn minst degelijk zijn. De brug naar stevige ritmes en harde klanken uit de rockmuziek is hiermee snel gelegd.Maak jouw eigen website met JouwWeb