De Koopman van Venetië 1880

Shakespeare was tot hier nog onbekend in Nederland. Maar na de vertaling van dit toneelstuk veranderde dat. Na de Koopman van Venetië wist Shakespeare ook in Nederland uit te groeien tot meest gespeelde toneelschrijver ooit. Vooral Louis Bouwmeester heeft in dit toneelstuk een groot aandeel gehad. 

Louis Bouwmeester en Shylock

Louis Bouwmeester (1842-1925) was een telg uit het beroemde toneelgeslacht van de Rosenveldts. Hij acteerde al vanaf erg jonge leeftijd, toen hij zes was deed hij voor het eerst mee in het kermisgezelschap van zijn vader. In 1879 werd hij gecontracteerd door het Nederlandsch Tooneel, dat de Stadsschouwburg op het Leidseplein bespeelde en dat in de jaren daarna uit zou groeien tot het belangrijkste toneelgezelschap van Nederland. 

Een jaar na Romeo en Julia volgde een voorstelling van De koopman van Venetië. Daarmee veroverde Shakespeare definitief zijn plek in het hier gespeelde repertoire. Mede dankzij Louis Bouwbeester. Hij kreeg de rol van Shylock toebedeeld en dat werd zijn grote succesrol. Bouwmeesters vertolking van deze joodse woekeraar, die afstand moet doen van zijn dochter, zijn fortuin en zijn geloof, was bloedstollend. Hij legde de nadruk niet op de komische aspecten van het stuk – door Shakespeare als komedie geschreven - maar op de tragiek van Shylock en daarmee op die van het hele Jodendom. Bouwmeester hield de rol tot het eind van zijn carrière op het repertoire en speelde hem uiteindelijk meer dan tweeduizend keer, tot in Londen, Parijs en Wenen toe. Bouwmeester speelde zijn rol daar in het Nederlands, maar hij werd dan vaak door Engelse, Franse of Oostenrijkse acteurs terzijde gestaan.

Palet

De Koopman van Venetië noch Louis Bouwmeester staan in het Palet. Toch hebben wij deze gebeurtenis uitgekozen om twee redenen. Een daarvan is dat door dit toneelstuk Shakespeare zijn grote bekendheid in Nederland heeft gekregen, zonder dit toneelstuk waren wij veel minder te horen gekregen over de legendarische Shakespeare en zijn toneelstukken. De andere reden is Louis Bouwmeester. Dit is toch een van de grootste en belangrijkste toneelspelers uit de Nederlandse geschiedenis en mocht zeker niet in het rijtje missen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb