Funkrock

Funkrock is een muziekgenre dat is ontstaan uit, je zal het misschien niet raden, funk en rock. De eerste vormen van funkrock werder tussen het einde van de jaren '60 en halverwege de jaren '70 verpersoonlijkt door acts als The Jimi Hendrix Experience, Eric Burdon and War, Betty Davis en Mother's finest. Binnen het genre wordt een breed scala aan instrumenten gebruikt, maar de sound wordt vooral gekenmerkt door de duidelijk aanwezige bas- of drumbeat en elektrische gitaren. De bas en drumritmes zijn ge├»nspireerd uit de funk, maar worden gespeelt met meer intensiteit. 

Het woord "funk" betekent van origine lichaamsgeur of de geur van geslachtsgemeenschap en werd in het algemeen als een onfatsoenlijk woord ervaren.

In de Afro-Amerikaanse muziek gebruikte men de aanduiding "funky" om dat deel van de muziek aan te geven dat los, sexy, langzaam, riff-geori├źnteerd en/of dansbaar was. Funk kan dus gezien worden als een subgenre binnen Rhythm and Blues en de term wordt sinds medio jaren 60 als genre-aanduiding gebruikt.

Het genre Funk heeft vooral invloeden gospel en rythm and blues. Hetgene wat Funk onderscheid van andere genres is de techniek die wordt gebruikt om de bass te bespelen. Vaak wordt een sterk stuwend ritme gebruikt waardoor de muziek goed is dansbaar is. Een van de belangrijkste artiesten in de Funk is Prince geweest.


Prince - Kiss

Dit is een van de bekendste en meest succesvolle funk liedjes.

De mengeling van funk en het bekende rock heet dus Funkrock. De invloeden van Funk die je net hebt kunnen lezen gecombineerd met elektrische gitaar geluiden uit de rock maakt de significante sound van funkrock. Hieronder is nog een lijst van very funky rock music. Enjoy.

Living Colour - Glamourboys ( 1989 )

Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way ( 1993 )

Red Hot Chili Peppers - By The Way ( 2006 )