Een avondje naar de bioscoop, dat is een paar uur in een totaal andere wereld leven. Je vergeet dat je met tweehonderd andere mensen in een donkere zaal zit en je voelt zelf even heel intens het verdriet van het kleine meisje dat meer dan levensgroot op het witte doek huilt. De filmregisseur bespeelt je emoties en of je wilt of niet: je moet lachen of je houdt je adem in. Met behulp van de camera brengt hij je naar onbekende landen of naar een fantasiewereld die nog nooit door iemand is betreden. Natuurlijk kun je een film ook op dvd of video bekijken in je eigen huiskamer, maar de film is gemaakt voor het grote doek en daar ervaar je de effecten optimaal.

Van alle kunsten is film de jongste, want de eerste filmvoorstellingen dateren pas uit 1895. In het begin was het vooral een kermisattractie, maar toen de populariteit steeg, werden er al snel bioscopen geopend. In de filmindustrie valt veel geld te verdienen. Veel films proberen dan ook zo veel mogelijk aan te sluiten bij de smaak van het grote publiek. Dan spreek je van een publieksfilm. Dergelijke films noemen we een blockbusters. Hollywood (Los Angeles) en Bollywood (India) zijn de grootste leveranciers van blockbusters.  Er zijn ook regisseurs die meer willen dan een vakkundige registratie van een verhaal. Zij kiezen voor het artistieke experiment en maken films die betreft vorm en inhoud vernieuwend zijn. de verzamelnaam voor deze films is artfilm. Deze draaien meestal niet in de gewone bioscopen maar in filmhuizen.

hieronder vind je en tijdlijn met alle belangrijke gebeurtenissen uit de filmgeschiedenis. Verder op de site vind meer over het onstaan van de film, de ontwikkelingen van de film, de opkomst van Hollywood, info over film vanaf 1940 tot en met nu, onze persoonlijke (maar ook publieke) favoriete films en weetjes over de film! 

Film door de jaren heen




1888 De eerste film wordt gemaakt door Louis Le Prince en heet Roundhay Garden Scene. 

 

1889 Eastman Kodak is de eerste fabrikant die op commerciële basis celluloid gaat produceren.
1893 Thomas Edison introduceert de Kinetoscoop, de eerste filmprojector. Pas in 1894 houdt hij er zijn eerste grote voorstelling mee.
1894 Jean Aimé LeRoy houdt in New York de eerste filmvoorstelling.

1895 De gebroeders Lumière geven hun eerste filmvertoning in het Grand Café in Parijs. 28 december 1895 wordt beschouwd als de geboortedatum van de film.
1895 Thomas Edison kleurt de zwart-witfilm Anabelle's Dance met de hand in en maakt hiermee de eerste kleurenfilm.


1902 Le voyage dans la lune, de eerste ruimtereisfilm, wordt uitgebracht.
1906 The Story of the Kelly Gang is de eerste avondvullende film, hij duurt 80 minuten.
1910 De eerste Hollywoodfilm wordt uitgebracht, In Old California van regisseur D. W. Griffith.
1913 Charlie Chaplin brengt zijn eerste films uit.
1914 W. W. Hodkinson richt Paramount Pictures op, de eerste succesvolle Amerikaanse distributeur.
1915 Technicolor wordt geïntroduceerd, het eerste echte systeem om kleurenfilms op te nemen.
1918 Warner Bros. wordt opgericht.
1919 United Artists wordt opgericht. In Duitsland wordt Emelka opgericht, de op één na succesvolste filmstudio van de jaren 20.
1926 Het Vitaphone-systeem wordt op de markt gebracht, waarmee geluid aan een film toegevoegd kan worden.
1927 De eerste geluidfilms dateren uit 1927. De bekendste is The Jazzsinger met de beroemde zanger Al Jolson.



1928 De eerste tekenfilm met geluid wordt uitgebracht, Dinner Time.
1929 De eerste Academy Awards worden uitgereikt.
1944 De eerste Golden Globe Awards worden uitgereikt. The Song of Bernadette is de grote winnaar.
1952 Cinerama wordt geïntroduceerd.
1954 Paramount Pictures introduceert het breedbeeldformaat Cinemascope.
1961 Verfilming musical West Side Story. regie Wise & Robins. muziek Bernstein. De musical uit 1957 is op zijn beurt weer geïnspireerd door Romeo en Julia. De jeugdbendeoorlog van het toneelstuk van Shakespeare wordt verplaatst naar het eigentijdse New- York. De choreografie van de dans is nog steeds een voorbeeld voor veel clips.
1969 Easy rider, onder regie van Dennis Hopper, is een van de belangrijkste roadmovies uit de filmgeschiedenis. De film gaat over een zoektocht naar het echte Amerika, waarin het vrijheidsgevoel uit de jaren 60 tot uiting komt.
1973 Turks Fruit, van Paul verhoeven, is een (internationaal) kassucces, met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van de ven. Het verhaal is een verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers.
1981 Het Gouden Kalf wordt voor het eerst uitgereikt aan de beste Nederlandse film.
1993 De film Schindler's List van regisseur Steven Spielberg brengt op indrukwekkende manier de geschiedenis van de vernietiging van zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog in beeld. Het documentaire karakter van deze speelfilm wordt bereikt door uit de hand, in zwart-wit te filmen.


1995 Toy Story is de eerste volledig computer-geanimeerde film.


2010 De stereoscopische sciencefictionfilm Avatar is de meest succesvolle film ooit.