Dansen op Skates 2000
De ISH
Voor het eerst werd het podium niet bezet door professionele acteurs of dansers, maar door een DJ, een beatboxer en zeven skaters. Ze geven een energieke mix van skaten hiphop en breakdancen. Marco Gerris begon hiermee, een Vlaamse skater die zijn skills in het Amsterdamse Vondelpark heeft bevorderd.
ISH was niet de eerste voorstelling waarin uitingen van straatcultuur, de zogenaamde urban arts, het hoofdingrediënt vormden. Al sinds begin jaren negentig had men zich binnen het gevestigde, gesubsidieerde theater de vraag gesteld of men nog wel om die urban arts heen kon. Het werk van graffitikunstenaars als Keith Haring was immers ook door de officiële kunstwereld geaccepteerd.
De Urban Arts hadden geen andere choreografen nodig. Gerris maakte na ISH nog een boel voorstellingen waarin ook allerlei andere vormen van Urban Arts onderdak vonden zoals martial arts, videokunst, acrobatiek, balsporter, rap en bungee jumpen. Het succes van de Urban Art is ongekend. Ook deze vorm van kunst was meer geliefd bij jongeren en allochtoon publiek, dit houdt ze van de straat af en ze doet wat cultureels. Wat wil je nog meer?
Marco Gerris:
‘Voor mijn eerste voorstelling ISH (2000) ben ik overal gaan scouten. Zowel in de theaterwereld als daarbuiten. Uiteindelijk heb ik zeven performers gevonden uit verschillende disciplines: skaters (freestyle en agressive), een beatboxer, een moderne danseres en een dj/scratcher. Deze voorstelling werd enthousiast ontvangen bij een totaal nieuwe doelgroep; jongeren, omdat deze disciplines herkenbaar waren in hun eigen belevingswereld.
ISH heeft zich in de jaren daarop in hoog tempo ontwikkeld en verbreed met kunstvormen uit de straatcultuur als breakdance, hiphop, BMX, freestyle basketball en videokunst. In het begin keek de theaterwereld vrij sceptisch naar ons, maar door de jaren heen is ISH in Nederland en in de rest van de wereld een begrip geworden. De underground heeft zich ontpopt en een vaste plek in het podiumlicht gevonden.
Hier is een filmpje van Marco Gerris, hij laat zien hoe je de Urban Arts kan combineren en kan dansen op skates.
Palet
Marco Gerris staat niet in het Palet met zijn ISH. Wij hebben dit onderdeel toch gekozen omdat de Urban Art de kunst van de toekomst is. Na als het klassieke ballet, toneel gespeel en gezang dringt de jeugdcultuur door en schrijven wij onze eigen geschiedenis. De ISH is hier een goed begin van.