Indie

Indie is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor op rock georiënteerde kunstmuziek die zich over het algemeen laat vormen door haar houding: een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het experiment. De naam komt van het Engelse woord independent, wat onafhankelijk betekent (hier bedoelen ze geen platenmaatschappijen ed. mee). Subgenres als indierock, indiepop, indietronica en indiefolk behoren tot Indie. Indiemuziek kan vrij divers zijn, van ambient tot heavy metal, maar meestal bedoelt men met de naam een subgenre uit de alternatieve rock, de zogenoemde indierock, die bekend werd door bands als Pavement en Sonic Youth. Ook staan de artiesten die zich met indie refereren vaak bekend als artiesten die niet in een andere 'hokje' gezet kunnen worden. Vaak wordt indie ook gezien als een postmodern genre.

                                                                                               

De term 'indie' is soms verwarrend, omdat niet alle artiesten die onder de term worden geschaard onafhankelijk zijn. Veel indieartiesten zijn wel verbonden aan platenmaatschappijen. Met hun imago zetten ze zich af tegen de massacultuur, maar sommige aanvankelijk onbekende artiesten groeiden uit tot grote sterren. Sinds het commerciële succes van met name R.E.M. en Nirvana wordt de term 'indie', evenals de termen 'underground' en 'cult' dan ook steeds vaker door de gevestigde platenindustrie gebruikt als marketingterm om artiesten met een tegendraads imago te promoten. Of de geproduceerde muziek ook daadwerkelijk vernieuwend of tegendraads is, schijnt daarbij minder belangrijk te zijn. Een term voor grensverleggende rockmuziek die minder marketinggevoelig is 'experimentele rock'.

                                                                                               

 Geschiedenis

De punk-revolutie die plaatsvond in 1977 bracht een nieuw soort popartiest met zich mee. Niet langer waren rockhelden als David Bowie, Pink Floyd, Supertramp onbereikbare iconen die schatrijk waren geworden door hun jarenlange succes. De punkgolf zorgde ervoor dat elke jongen van de straat op het podium de held kon zijn. Zangers hadden een anti-sterren imago en droegen aftandse kleding als reactie op hun commercieel succesvolle voorgangers. 

Verspreiding

Indie wordt gekenmerkt door een grote Do-It-Yourself-mentaliteit: de platenlabels zijn vaak vrij klein en vinden de kwaliteit en originaliteit van de muziek vaak belangrijker dan het commerciële gewin. Veel indiebandjes beginnen vaak met thuis opnames te maken met een bandrecorder (tegenwoordig vaak via de computer). Een deel van de muzikanten blijft op die manier werken en brengt al haar muziek in eigen beheer uit, deze muzikanten noemt men ook wel hometapers. 

Bekende (nog actieve) Indiebands

Arctic Monkeys (indierock, post-punk revival)

Foals (indierock, alternatice dance, post rock)

Foster the People (indierock, indiepop, synthpop)

Kings of Leon (indierock, alternative rock, southern rock)

Kensington (indierock)

MGMT (indiepop, indierock, synthpop, alternative)

Mumford and Sons (indierock, folkrock)

Of Monsters and Men (indiefolk)

Vampire Weekend (indierock, postpunk, new weird america)